vineri, 24 august 2012

Little free library

în vreme ce unii nu au mai păşit de foarte multă vreme înt-o librărie şi nu au mai simţit o carte în mană de la terminarea liceului, există oameni cu adevărat minunaţi în această lume care îşi doresc să impartă şi cu alţii bucuria cititului.
Şi pentru că majoritatea scuzelor încep cu: “Cărţile sunt prea scumpe” sau “Nu am nicio librărie în drumul spre casă”, câţiva cetăţeni americani  au început un proiect care se bucură de un real succes: Little Free Library.

În ce constă acesta? În faţa caselor există nişte casuţe mici de lemn decorate foarte ingenios în care sunt puse cărţi pe care oricine le poate împrumuta. Nu există orar de funcţionare sau o dată de returnare, iar ofertele sunt mai mult decat variate: de la cărţi pentru copii, ficţiune pentru adulţi, până la cărţi de grădinărit sau creşterea animalelor.
Cei care profită de acest sistem ingenios împrumută cărţile, le citesc şi le returnează sau, dacă doresc, pot contribui chiar ei la sporirea fondului de carte.

Iniţiatorii proiectului Little Free Library susţin că misiunea lor este să promoveze literatura şi dragostea pentru citit prin dezvoltarea acestui sistem de schimb gratuit, dar şi să întărească legaturile în interiorul fiecărei comunităţi, prin împărtaşirea unor idealuri şi activităţi comune, a creativităţii şi a înţelepciunii în răndul tuturor generaţiilor.Proiectul s-a bucurat de un succes nesperat, iar acum iniţiatorii acestuia îşi doresc să construiască peste 2 500 de mini biblioteci gratuite în toată lumea


Ar fi frumos să putem vedea un astfel de spirit civic şi în comunităţile noastre. Poate doar aşa, s-ar împuţina scuzele şi s-ar deschide minţile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu